26 Temmuz 2009 Pazar

ARTIK ANNE SÜTÜ YOK MU?

Bugün pazar. 26 Temmuz 2009 Eren için yine önemli bir gün. Annesi memeden kesmeye kesin olarak karar verdi. Sabah kahvaltısından önce son olarak emiştiler. Bugün, yarın ve daha sonraki günler artık anne memesinden beslenmiyecek Eren. Annesi bu kararı kolay almadı. Gece sabaha kadar meme için sürekli uyanıyor. Memede süt oluyor ya da olmuyor ama mutlaka memeyi bir emecek. Gerçi o emiş sahneleri çok güzel oluyordu; bir emip bir bırakarak, annesinin tişörtleriyle oynayarak, ayaklarını keyifle uzatıp yayarak, emerken anne kucağında olmanın güveni içinde kendinden emin çevreye gülücükler atarak keyifli ve güzeldi. Ama bugün mutlaka birgün gelecekti.

Memeden kesme için en doğru zaman bir çocuk için ne zamandır? Kaç aylıkken, ya da kaç yaşında? Bunun kesin bir zamanı söylenebilir mi bilmiyorum. Eren ondördüncü ayını yaşıyor. Bir sıkıntısı yok ise diş çıkarma gibi falan, hemen hemen her şeyi yiyor. Bir çok yiyeceği O' nun yiyebileceği gibi ezip yumuşatarak veriyoruz. Hani vitaminsiz kalacak diye bir durum söz konusu değil. Yine de iki yaşına kadar emzirmek istiyordu Annesi. O' nun bu kararı almasında en çok gece uykuları etkili oldu. Gece ne Annesinin, ne de Eren' in doğru dürüst uyku uyuduğu yok. Sık sık uyanıp memede emerken uyuyor, Annesi hep uykuya hasret işine koşturuyor.

İşte tüm bunlar bir araya toplanınca memeye veda günü geldi.

Yeni doğduğu günlerde memeye tutturmak için çabalamıştık, şimdi de ' az acılı ' bir şekilde bıraktırma çabaları başladı.

Bugün pazar, Annesi emzirip uyuturdu. Uyku saatinde ortalarda gözükmedi, biberona kefir koyarak uyuttuk. Önemli olan geceyi atlatmak.

Bu gece bizi ve komşuları Eren' in feryatları bekliyor olabilir...

ERTESİ GÜN
Geceyi beklediğimizden rahat geçirdik diyebiliriz. Rahat geçirmek demek herkesin rahat uyuduğu anlamına gelmiyor, Eren' in feryatlarının beklediğimizden az olması demek oluyor. Annesi dün akşam deliksiz bir uyku uyuyacağım diye sevinirken, bir yandan da Eren' i kucağına aldığında O' nun memeye doğru uzanıp emmek istemesi gözyaşlarını akıtıyordu. Hüzünlü bir ayrılışı yaşıyorlardı sanki. Annesi gece nöbetini bize devredip uyudu gerçekten de aylardan sonra kesintisiz bir uyku. Ama alıştığı gibi sık sık uyanan Eren' e biberonu emdirmek de bize düştü. Herhalde gün içinde de uyurken biberonla kefir, meyve suyu falan içtiği için olacak fazla yaygara koparmadı.

Böylece sabahı ettik.

Bu iş kolay olacak galiba diye sevindik de.

Sabahleyin kahvaltı sırasında baktık ki Eren' in ateşi var.
Gün içinde ateş devam etti .Ateş için verdiğim şurubu da kustu. Akşam üzeri ateşi hala düşmemişti, yine ateş şurubu verdim yine kustu tüm yediklerini de. Hiç hali kalmadı, sarardı soldu bir anda. Annesi hiç istemiyordu ama ateş için fitil koymaya mecbur olduk.

Bu durumda memeden kesme olayı da ertelendi, Eren yeniden memeye kavuştu.

Annesi dünden beri süt azalsın diye adaçayı içiyordu, süt azalmış olmasına rağmen yine de birikmişti. Doya doya emdi ve kusmadı. Ama ateşi devam ediyor.

Memeye veda başka bir zamana kaldı.

4 yorum:

elifinmutfagi dedi ki...

merhabalar,
öncelikle erene çok geçmiş olsun,acil şifalar diliyorum.bu arada nasıl bir rastlantıdır,aynı günün gecesi bende emzirmeyi bıraktım zaten aşamalı olarak 1 aydır gündüz emzirmeyi bırakmıştım,şimdi geldi sıra geceye...
dilerim eren hastalığını atlatıp memeden ayrılma vakti gelince çok huysuzluk yapmaz...

Salime Alan dedi ki...

Teşekkürler Elif hanım. Eren bugün daha iyi. Size de kolay gelsin, umarım bebeğiniz sıkıntı çekmeden atlatır.
Sevgiler

Kamuran BULUT dedi ki...

MERHABA

EREN E GEÇMİŞ OLSUN. BENİM OĞLUMDA 16 AYLIK FAKAT AYIRMAYI DÜŞÜNÜYORUM AMA KIYAMIYORUMDA. GALİBA SİZİN GİBİ GEÇE UYANMALARINDAN BİRAZ RAHATSIZ OLDUĞUM İÇİN BIRAKMAK İSTİYORUM.GÜNDÜZ EMMİYOR AMA GECE ARIYOR BENDE O AĞLAMASIN DİYE VERİYORUM. 2 YAŞINA KADAR EMZİRMEK İSTİYORUM GENEDE AMA GECELERİ ÇOK UYKUSUZ KALIRSAMDA BIRAKMAYI DÜŞÜNECEĞİM NASIL OLACAK BAKALIM

Salime Alan dedi ki...

Teşekkür ederim Kamuran hanım. İşin en zor yanı karar vermek sanırım, karar verdiğinizde kolaylıklar dilerim.
Sevgiler